Relax, vrouw!

Ik roep het al een hele tijd, maar eindelijk is er nu dan ook empirisch wetenschappelijk bewijs voor mijn gelijk: mannen hebben het veel makkelijker dan vrouwen. Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau wijst uit dat vrouwen veel minder vrije tijd hebben dan mannen. Vrouwen werken namelijk meestentijds gewoon door als ze eigenlijk vrij zijn en hebben daarnaast veel meer zorgtaken te vervullen. Waar de man na 17.00 uur uitklokt en thuis met een biertje op de bank ploft, hangt zijn vrouw met één hand boven de was op, terwijl ze op haar smartphone toch nog even een werkmailtje verstuurt en in gedachten een boodschappenlijstje maakt. Voortaan dus geen discussie meer over wie nou eigenlijk écht het sterke geslacht is: science said so.

Echter, de supergirls moeten er wel een hoge prijs voor betalen. Omdat vrouwen hun vrije tijd niet zelden heftig multitaskend doorbrengen worden zij een stuk zwaarder belast en komen veel minder tot rust dan de mannen. En hoewel er heden ten dage meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen in Nederland zijn, raken ook steeds meer dames burn out of gaan ze, puur om te overleven, dan maar parttime werken. Dat is dus geen, zoals boze tongen vaak beweren, doelbewuste keuze om maar lekker lui geen carrière te hoeven maken, of als klein afhankelijk vrouwtje het handje op te hoeven houden bij manlief, maar puur een strategie om niet overbelast te raken. En dan vinden we het gek dat we in dit land op het gebied van emancipatie onderaan de foodchain bungelen? Nou, het verbaast mij niets.

Volkomen terecht zegt minister Jet Bussemaker van onderwijs Cultuur en Wetenschap in de Volkskrant nu dat dit een verspilling van van talent is. En het zou eens tijd worden. Want hoe zonde is het, dat alle dames met hun universitaire titels na hun studententijd maar al te vaak nog steeds achter het aanrecht en de stofzuiger verdwijnen, simpelweg omdat hun kerels zeker twee keer zoveel euro’s binnenslepen bij een fulltime baan dan zij zouden doen? Ik was er zelf het voorbeeld van: twee studies afgerond en zeker niet op mijn achterhoofd gevallen, maar toch heb ik vier jaar thuis gezeten omdat mijn ex-Manlief maatschappelijk nou eenmaal meer waard bleek dan ik, simpelweg omdat hij gezegend is met een scrotum en ik niet. Tja, wat mij betreft niet gek dat menig vrouw dan een beetje last krijgt van penisnijd.

De helft van de Nederlandse vrouwen kan momenteel financieel niet op hun eigen benen staan, als ze, bijvoorbeeld door een scheiding of het overlijden van haar partner, in haar eentje het brood op de plank moet brengen. Terwijl een man er meestentijds geen biefstukje minder om eet als hij zonder vrouw komt te zitten. Gelijke monniken, gelijke kappen? Hoewel in 1914 al bedacht, is het naleven van deze oude wijsheid 100 jaar later blijkbaar nog steeds een utopie. Niet zo gek, want veel werkgevers en mannen vinden het zo wel makkelijk. Moet er iets geregeld of verzorgd worden, dan richten de ogen zich vrijwel altijd op de vrouw. Tenzij er ergens een voetbalkantine moet worden vertimmerd, blijft de man lekker op zijn krent zitten. Kroost naar de sportclub brengen? Muffins bakken voor het kinderfeestje? Hulpbehoevende ouders verzorgen? Zij doet het allemaal wel, terwijl hij geniet van de krant en nog een extra kopje koffie op de zondagmiddag. Want, waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan, is het credo van de man. Tja, misschien omdat het pas écht moeilijk wordt, als we allemaal op onze luie reet zouden blijven zitten?

Maar laat ik niet al te erg de ‘feminazi’ uithangen, want ook in het mannenbolwerk klinkt langzaam nieuw geluid. Vooral uit het kamp van de vaders rijst steeds meer protest tegen de middeleeuwse praktijken in ons land, want de papa’s willen méér doen dan alleen op zondag de rollade aansnijden. Ze zijn er dus gelukkig wel, de geëmancipeerde echtgenoten die rillingen krijgen van het woord ‘papadag’ en die langzaam de barricade beklimmen om te vechten voor hun recht ook eens een fatsoenlijke poepluier te mogen verschonen. Maar parttime werken blijkt voor de Nederlandse man vaak nog steeds een soort overwinning waar ze eerst een oorlog voor moeten uitvechten met hun baas, want die heeft namelijk liever geen parttime zorgmietje op de werkvloer. Stel je voor zich, een deeltijdman, daar kun je je als CEO op de vrijmibo natuurlijk echt niet mee vertonen.

“Relax, schat!” welke vrouw hoort het niet regelmatig van haar man als ze weer eens koortsachtig alle ballen in de lucht probeert te houden, terwijl hij het weekend doorbrengt met zijn visvrienden of voetbalmaten? En gelijk heeft ‘ie ergens wel. Want niemand wordt tenslotte vrolijk van zo’n gestresst wijf met een irritatiemeter ver uitgeslagen in het rood. Wij als vrouwen zelf ook niet als we op zondagavond moeten constateren dat iedereen weekend heeft gehad, behalve wij. Maar ja, dan moet er wel de mógelijkheid zijn om te relaxen en momenteel is daar meestal gewoon geen plaats voor in de agenda, dus dan is het makkelijk lullen vanaf de mannelijke zijlijn. Maar goed, bijna 100 jaar nadat we voor het eerst mochten stemmen, is het misschien tijd om de volgende emancipatorische stap te zetten. Mannen hebben tenslotte altijd wat meer tijd nodig om ergens aan te wennen dan vrouwen. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. One small step voor men, one giant leap for womankind? Laten we het hopen.

Share

2 Comments on Relax, vrouw!

 1. Merel
  9 maart 2016 at 10:32 (8 jaar ago)

  Heb geluk met mijn vriend (en als je het mij vraagt natuurlijk ook v.v.), hij heeft ouderschapsverlof opgenomen in de mannenwereld waar hij werkt. En hoewel het hem op veel commentaar kwam te staan van zijn chauvinistische collega’s, mist hij in elk geval niks en de kinderen varen er wel bij (en ik dus ook, met zo’n dagje rust)
  Ik ben zo’n universitair geschoolde vrouw in de situatie: eerst kinderen, dan carrière. Kwam in ons geval omdat ik geen vaste baan had en destijds geen contractverlenging kreeg. Hoewel ik alsnog niet stil zit en vanuit huis werk, vind ik dit ook een cadeautje. En eigenlijk belangrijker dan dat extra geld. Vakanties met baby’s en peuters zijn per definitie werkvakanties, dus dat mis ik eigenlijk als kiespijn. En dure kleding vlekt ook, denk ik dan maar :)
  Maar goed, er zouden meer mannen deze stappen moeten zetten. Samen jongleren is namelijk een stuk fijner!

 2. Janine
  10 maart 2016 at 14:04 (8 jaar ago)

  Helemaal gelijk! Maar weet je, daar moeten vrouwen ook zelf iets voor doen: Manlief wist in mijn geval al 5 jaar van tevoren, dat er alleen kinderen zouden komen als hij ook 50% meehelpt (en dan bedoel ik niet alleen de bevruchting!).
  En, ook belangrijk: Láát die man het (dwz baby voeden en verzorgen, op de kinderen letten, koken, huishouden managen) dan ook het op zijn manier doen en vertrouw er op dat het wel goed komt. (Daar heb ik trouwens ook moeite mee gehad, dat geef ik eerlijk toe)
  Mijn man en ik namen iets meer dan 1 jaar ouderschapsverlof en bleven allebei op 50% werken. Wat ons betreft het perfecte model (we wonen in Duitsland), maar daar hebben we wel veel commentaar op gehad, zeg! :-)
  Janine

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.