Comazuipen tussen de koeien

ComazuipentussendekoeienOnlangs stond er een artikel in de krant over de zogenaamde ‘zuipketen’, die tegenwoordig blijkbaar als paddenstoelen uit de grond schieten in provinciaal Nederland. Het fenomeen is niet geheel nieuw. Al jaren verpozen plattelandsjongeren zich in het weekend op de welbekende schuurfeesten, georganiseerd in een leegstaande varkensstal in de tuin van het ouderlijk huis, waar pa en ma gedienstig elke zaterdag de kratten bier naar binnen dragen. Onder het mom van ‘dan hebben we er tenminste zicht op’. Nadat er herhaaldelijke malen een boerenzoon of dochter met een alcohol delirium op de eerste hulp van het streekziekenhuis belandde, is er over dergelijke vrijetijdsbesteding al het nodige te doen geweest. Echter, blijkbaar is het moeten laten leegpompen van je maag niet afschrikwekkend genoeg voor de landelijke jongere. De zuipkeet gaat namelijk nog een stap verder dan de bierschuur.

In plaats van je flesje lauwe Heineken uit een schimmelige koelbox te moeten vissen, haal je in de zuipkeet je bacardi-cola bij een heuse bar. De dreunende technoklanken worden verzorgd door een dj met mengpaneel en pissen doen je niet buiten tegen een boom, maar gewoon op een officieel toilet. Ja, de zuipkeet is van alle gemakken voorzien. De meeste mensen zijn nog steeds in de veronderstelling dat je in de stad een groter risico loopt je kind op enig moment achter te moeten laten bij de afkickkliniek dan op het platteland. Je zou dan ook denken dat ik als moeder opgelucht adem haal nu ik mijn gezin uit de stad heb weggerukt, maar zo langzamerhand begin ik me af te vragen of we toch niet beter een appartement hadden kunnen huren boven de Escape op het Rembrandtplein.

Ik ben opgegroeid in het centrum van Amsterdam. Volgens vele plattelandsouders het Sodom en Gomorra van Nederland. Tot mijn grote puberale verontwaardiging mocht ik van mijn ouders niet uit. Mijn vriendinnen trouwens ook niet. En dus hielden wij als 16-jarigen op zaterdagavond nog steeds pyjamafeestjes en keken we stiekem naar ‘Sex voor de Buch’ op tv. Zelfs toen ik al op kamers zat en mijn vader er op een kwade dag achter kwam dat ik op een zaterdagnacht tot 03.00 uur in een kroeg had gestaan, ontstak hij nog steeds in blinde woede. Let wel: ik was inmiddels 19 jaar, woonde al twee jaar op mezelf en had die avond welgeteld drie spa’tjes rood gedronken. Drinken deed ik namelijk ook vrijwel niet tot ik ruim 21 jaar was. Het verbaasde mij dan ook dat mijn studiegenoten, bijna allemaal afkomstig uit kleine dorpjes, op hun 13e in het weekend thuis op de bank, onder het genot van een aflevering van Lingo, al rijkelijk aan de Bacardi Breezers zaten. En dientengevolge tijdens de introductieweek van onze studie dus níet na één wijntje katjelam onder de tafel lagen, zoals ik.

Is het wel allemaal zo veilig en onschuldig op het platteland, of houden we onszelf buiten de Randstad een beetje voor de gek? Waar komt toch het idee vandaan, dat je je puberzoon, bij wie het babydons nog op de wangen glinstert, beter zélf van zijn eerste vaasje bier kunt voorzien, dan dat hij van de lokale uitbater zijn eerste slok alcohol krijgt? Tenslotte is het zo dat die kroegbaas wettelijk verplicht is je minderjarige kroost drank te weigeren en dus zullen de dames en heren stappende pubers hun uitgaansavonden van rechtswege door moeten komen op een glaasje priklimonade. Inderdaad, als je op je eigen erf heel ruimdenkend Pasoa-jus schenkt, heb je er zicht op. Maar hoeveel zicht heb je als ouder op wat die heel gecontroleerde drankjes eigenlijk met het onvolgroeide brein van je kind doen? Hoeveel zicht heb je op hun vermogen de risico’s van alcoholgebruik in te kunnen schatten? En trouwens, het zicht op een dozijn kotsende koters in je net geplante begonia’s lijkt me ook niet bijzonder prettig, maar dat terzijde.

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid hees al meerdere keren de rode vlag, maar de plattelandsbevolking lijkt er niet van onder de indruk en draait de tap nog een slagje verder open. Als Amsterdammer verbaas ik me over het gemak waarmee jongeren op het oh zo behouden platteland laveloos in de greppel kunnen belanden. Ik zal wel een grootstedelijke zeikerd zijn, maar waarom kan ik in Amsterdam geen fles wijn kopen bij de Albert Heijn zonder mijn paspoort te moeten trekken, maar zou Terrorist nr. 1 bij de plaatselijke Achterhoekse buurtsuper bij wijze van spreken een fles Jack Daniels bij zijn doosje rozijntjes kunnen afrekenen? Is het verwonderlijk dat zoveel jongeren uit kleine gemeenten problemen krijgen met alcohol en drugs? Als je op je eerste verjaardagsfeestje in de brugklas door de wiet al roze olifanten ziet in je glaasje bessen met ijs, vind ik het eigenlijk niet zo vreemd dat je op een gegeven moment een beetje door het lint gaat. Het is weliswaar zo dat we maar een beperkt deel van onze hersenen gebruiken, maar als je je functionerende grijze cellen dan voor je 18e al geruime tijd hebt laten weken in een badje van verdovende middelen, rest je inderdaad weinig anders meer dan de rest van je leven bollen pellen in de kassen naast het huis van je ouders.

June7_2014_7De Terroristen zijn nog jong, dus voorlopig schenken we op de boerderij alleen nog maar aanmaaklimonade. Het kan zijn dat ze hun eerste keer dronkenschap ietwat vroegtijdig zullen beleven door het eten van overrijpe pruimen uit de boomgaard, maar dat is dan een ongelukje. Ik zal in ieder geval niet willens en wetens alcohol uit eigen tuin serveren als er eens een vriendje komt spelen. Als ze later zo nodig naar een schuurfeest willen, stel ik het kippenhok wel open. Ik wil zelfs nog wel over mijn hart strijken en er een oud cassettedeck neerzetten, maar veel wilder gaat het toch niet worden. Een glaasje biologische appelsap kunnen ze krijgen en om 22.00 uur gaan alle pubers met de kippen op stok. We hebben Amsterdam dan weliswaar achter ons gelaten, maar dat wil niet zeggen dat ik ook mijn stedelijke principes vaarwel heb gezegd. Ik denk dat ik de ouderlijke scepter wat dit betreft toch stads blijf zwaaien. Liever een grootstedelijke zeikmoeder, dan straks mijn kinderen moeten inchecken in de plaatselijke afkickkeet.

Share

9 Comments on Comazuipen tussen de koeien

  1. Artemis
    18 november 2014 at 07:30 (10 jaar ago)

    Ik ben zelf ook geboren en opgegroeid in Amsterdam. Vanaf mijn 18e mocht ik van mijn moeder naar de disco. Toen pas, want mijn ouders waren erg streng, in tegenstelling tot die van mijn vriendinnen. De meisjes waarmee ik omging in de disco waren allemaal jonger (12 tot 15 jaar) en we waren elk weekend dronken met zijn allen. Mijn ouders gaven mij en mijn zus al drank, een borrelglaasje bier als we rijst aten en elk weekend enkele glaasjes vruchtenwijn als het weekend was, toen we nog jong waren en nog op de basisschool zaten. Dit was allemaal heel gebruikelijk in onze kringen in Amsterdam. Nu woon ik in een dorpje op het platteland. Mijn dochter (ze is 14) heeft nog nooit een druppel alcohol gehad (of zelfs maar gezien). Ze zit op de middelbare school en heeft eerdaags een schoolfeest. Alcohol en roken zijn op deze school verboden, ook tijdens dat feest. In haar klas heeft nog nooit iemand alcohol gedronken. Mijn ervaringen zijn dus tegengesteld aan die van jou. Dus ik denk dat jouw verhaal niet op gaat voor iedereen.

  2. Vala van den Boomen
    18 november 2014 at 08:26 (10 jaar ago)

    Dat zal ongetwijfeld zo zijn, Artemis. Zoals het met alles is, eigenlijk ;-). Het is gewoon iets dat mij, zowel vroeger als nu, is opgevallen. Sowieso denk ik dat alcohol drinken en roken op iedere school in Nederland verboden is, maar dat wil niet zeggen dat niet toch gebeurt. En die schuurfeesten, dat lijkt me toch wel echt iets van het platteland. Al was het alleen maar omdat je in de stad niet zoveel schuren hebt :-D.

    • Artemis
      18 november 2014 at 16:00 (10 jaar ago)

      Je dronken drinken tijdens een schuurfeest op het platteland (jouw ervaring) of in de disco in de stad (mijn ervaring), ik denk dat er weinig verschil is. Het is van alle tijden en komt op alle plaatsen voor dat de jeugd uit wil gaan en alcohol wil drinken. Misschien ligt het er meer aan wat voor een persoon je bent en of je eraan mee doet of niet (of hoe je ouders ermee omgaan) dan aan de plaats waar je woont. In elk geval hebben we dezelfde mening wat onze kinderen betreft: we zullen allebei onze uiterste best doen om onze kinderen hiervoor te behoeden. Laten we hopen dat we daar in slagen………….

  3. Joanna
    18 november 2014 at 09:04 (10 jaar ago)

    Ik ben opgegroeid tussen stad en platteland: mijn klasgenoten kwamen deels uit de stad, zoals ik, en deels uit het Westland. De Westlanders gingen al vanaf hun dertiende naar een soort kinderdisco op zaterdag, waar zij al bier mochten drinken; ook roken ze extreem naar alcohol aan het begin van een schoolfeest (het welbekende ‘indrinken’) en zag je ze op een feest zelden zonder een biertje in hun hand. Op maandagochtend, als ik aan het bijkomen was van een weekend huiswerk maken gecombineerd met eindeloze telefonische analyses met mijn beste vriendin over de voorafgaande week, gingen al hun verhalen over wie het meest gedronken had, wie had overgegeven en wie per ongeluk met wie had gezoend. Als ik – vanaf mijn 17de – naar de disco ging, bestelde ik één drankje waar ik dan een hele avond over deed, niet alleen om financiële redenen maar ook omdat ik het simpelweg niet op kreeg! Ook ben ik op mijn 19de naar een Carnavalsviering geweest in het geboortedorp van mijn docent (daar was ik bevriend mee gebleven), ergens in Limburg: oooooooh! Hoe dronken iedereen daar was, van heeel jong tot zeer oud… ik was echt geschokt.
    @Artemis: het klinkt als een droomdorpje voor ouders! Goed om te weten dat zulke dorpen nog bestaan. Woon jij ook in de Achterhoek?
    @Stadsmeisje: hahaha, die foto van de limonade-zuipende Terrorist 2…

    • Artemis
      18 november 2014 at 15:39 (10 jaar ago)

      Nee, ik woon in het hoge noorden van ons land. Ik kan dus niet oordelen over andere delen van ons platteland (zoals de Achterhoek), alleen over hoe het, daar waar ik nu woon, aan toe gaat. Het zal best een probleem zijn die schuurfeesten, anders kwam het niet in het nieuws natuurlijk. Maar gelukkig gaat het hier anders.

  4. Vala van den Boomen
    18 november 2014 at 16:13 (10 jaar ago)

    @Artemis, misschien is het zo dat stadse ouders eerder met hun neus op de feiten van de gevaren van alcoholgebruik onder jongeren worden gedrukt, omdat je het in de stad sneller ziet. Je komt toch eerder in aanraking met jongeren in het uitgaansleven bijvoorbeeld, er zijn meer horecagelegenheden en dus zie je het ook veel sneller als er dan op zaterdagavond een groepje pubers lallend uit de kroeg komt. En dat er daarom overwegend wat voorzichtiger gereageerd wordt als het gaat om je kind en alcohol. Sowieso voelt het misschien onveiliger als je kinderen de stad in gaan en je dus geen enkel zicht op hebt wat ze op zo’n avond drinken, dan als ze bij jou in de schuur zetten en je zelf hebt gezien welke drank er naar binnen is gegaan. Persoonlijk denk ik dat dat schijnveiligheid is en er is de laatste tijd genoeg onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van alcohol op het onvolgroeide brein, dus ook al laat je je kinderen in je eigen tuin bier laat drinken zodat je er ‘controle’ op hebt, schadelijk blijft het.

    En tja, of je er als ouder in slaagt je kind te behoeden voor vroegtijdig drinken, dat is altijd maar de vraag. Want zo’n kind heeft natuurlijk ook nog gewoon een eigen wil. De ene puber is er nou eenmaal ontvankelijker voor dan de andere.

    • Artemis
      18 november 2014 at 19:33 (10 jaar ago)

      Tja, wat je zegt over stads- en plattelandouders klinkt logisch. En inderdaad, kinderen worden niet alleen door ouders maar ook door anderen beïnvloed, dus we kunnen alleen maar onze best doen en er het beste van hopen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.